حق اولاد در قانون کار | اپلیکیشن زون | Child-allowance

حق اولاد در قانون کار | اپلیکیشن زون

حق اولاد در قانون کار بعنوان کمک هزینه به کارمندانی که دارای فرزند می باشند اطلاق می گردد. در این مقاله قصد داریم تا شما را با شرایط تعلق حق اولاد، مبلغ و قوانین مربوط به آن در بخش های دولتی و خصوصی آشنا کنیم.

0 امتیاز
زون چهار شنبه 10 مرداد 1403 877 بازدید

حق اولاد در قانون کار

حق-اولاد-در-قانون-کار.jpg

حق اولاد در زمینه حقوق و دستمزد به مزایا یا کمک هزینه هایی اطلاق می شود که به کارمندان به دلیل داشتن فرزند پرداخت می شود. این حق معمولاً بخشی از قوانین کار و نظام پرداخت در بسیاری از کشورها است و هدف آن حمایت از خانواده ها و تأمین نیازهای مالی آن هاست. این نوع مزایا می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی خانواده ها کمک کند و به والدین در تربیت فرزندان خود یاری رساند. در ماده ۸۶ قانون تامین اجتماعی قید شده که باید به کارگران یا کارمندان دارای فرزند مبلغی به عنوان هزینه مخارج فرزندان پرداخت گردد. این مبلغ برای فرزند دختر و پسر یکسان است اما بازه زمانی متفاوتی را دربر می گیرد.

 

تفاوت حق عائله مندی با حق اولاد

تفاوت-حق-اولاد-و-عائله-مندی.jpg

حق اولاد و حق عائله مندی دو مزایای مالی هستند که به کارمندان و کارگران تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی تعلق می گیرند. حق عائله مندی در بخش خصوصی همان حق اولاد به حساب می آید، ولی برای کسانی که در بخش دولتی کار می کنند و از نظام هماهنگ پرداخت حقوق پیروی می کنند، حق عائله مندی از حق اولاد جداست.

تفاوت اصلی حق اولاد و حق عائله مندی در این است که حق اولاد به فرزندان کارگر تعلق می گیرد، اما حق عائله مندی به همسر کارگر تعلق می گیرد.

 

حق اولاد

حق اولاد به ازای هر فرزند بیمه شده زیر ۱۸ سال در هر ماه پرداخت می شود. اگر فرزند بیمه شده بالای ۱۸ سال باشد و دانشجو باشد، تا پایان تحصیلات حق اولاد به او تعلق می‌گیرد. اگر فرزند بیمه شده بالای ۱۸ سال باشد و مشغول به کار باشد، حق اولاد به او تعلق نخواهد گرفت.

 

حق عائله مندی

حق عائله مندی هر ماه به همسر کارگر بیمه شده تعلق می گیرد. اگر کارگر بیمه شده دارای فرزند باشد، حق عائله مندی به او تعلق نمی گیرد.

 

شرایط تعلق گرفتن حق اولاد

شرایط-تعلق-حق-اولاد.jpg

طبق ماده 86 قانون تأمین اجتماعی، کمک عائله مندی به همه فرزندان بیمه شده تعلق می گیرد مشروط بر آنکه:

  1. بیمه شده حداقل سابقه پرداخت حق بیمه هفتصد و بیست روز (۷۲۰) کار را داشته باشد.
  2. سن فرزندان کمتر از هجده سال باشد و یا منحصراً به تحصیل اشتغال داشته باشند یا در اثر بیماری یا نقص عضو طبق‌ گواهی کمیسیون های پزشکی موضوع ماده ۹۱ این قانون قادر به کار نباشند.

در مواردی که زن و مرد هر دو در یک کارگاه مشغول به فعالیت باشند، در صورت داشتن شرایط فوق هر کدام به تنهایی محق دریافت کمک عائله مندی هستند. و بر اساس قوانین حمایتی جدید، محدودیت هر دو فرزند برداشته شده و در حال حاضر برای تمامی فرزندان محاسبه می شود.

 

مدارک لازم جهت دریافت حق اولاد

مدارک-لازم-برای-دریافت-حق-اولاد.jpg

  • شناسنامه فرزند
  • گواهی اشتغال به کار
  • گواهی تحت تکفل بودن فرزند

 

فرمول محاسبه حق اولاد

فرمول-محاسبه-حق-اولاد.jpg

میزان کمک حق عائله مندی یا میزان حق اولاد باید معادل سه برابر حداقل مزد روزانه کارگر ساده در مناطق مختلف برای هر فرزند در ماه باشد. برای محاسبه حق اولاد بخش خصوصی، باید حداقل دستمزد روزانه آن سال را در عدد ۳ ضرب کنید و حاصل را در تعداد فرزندان ضرب کرد.

حق اولاد ماهانه برای یک فرزند = ۱ × حداقل دستمزد روزانه × ۳ 

 

برای کسانی که در بخش دولتی کار می کنند. حق عائله مندی جدای از حق اولاد است و حق اولاد تا سه فرزند پرداخت می گردد.

 حق اولاد برای یک فرزند در بخش دولتی = ۱۴% × ضریب سالانه × حداقل حقوق مبنا

 عائله مندی در بخش دولتی= ۷۰% × ضریب سالانه × حداقل حقوق مبنا

لازم به ذکر است که حق اولاد در کارمندان دولتی دارای محدودیت تعداد فرزند بوده اما در کارمندان بخش خصوصی هیچ محدودیتی در زمینه تعداد فرزند ندارد. این موضوع به این معنی است که کارمندان دولتی برای فرزند چهارم خود حق اولاد دریافت نمی کنند اما کارمندان بخش خصوصی برای فرزند پنجم نیز می توانند حق اولاد دریافت کنند.


حتما بخوانید: مقاله ی مدیریت منابع انسانی به چه صورت است؟


مبلغ حق اولاد ۱۴۰۳ کارمندان (بخش دولتی)

حق-اولاد-کارمندان-دولت.jpg

در بخشنامه ابلاغی دولت، ارقام پرداختی بابت حق اولاد و عائله مندی بازنشستگان دولت در سال ۱۴۰۳ به شرح زیر است:

  • حق عائله مندی کارکنان مشمولان قانون مدیریت خدمات کشوری یک میلیون و ۴۰۰ هزار و ۴۱۰ تومان (برای بازنشستگان معادل ۲۹۰۰ امتیاز).
  • حق اولاد شاغلان مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری ۸۵۹ هزار و ۵۶۲ تومان (برای بازنشستگان معادل ۱۷۸۰ امتیاز).
  • کمک هزینه عائله مندی برای کارمندان دارای ۳ فرزند و بالاتر یک میلیون و ۸۲۰ هزار و ۵۳۳ تومان (برای بازنشستگان معادل ۳۷۷۰ امتیاز).
  • حق اولاد برای کارمندان دارای ۳ فرزند و بالاتر یک میلیون و ۱۱۷ هزار و ۴۳۰ تومان (برای بازنشستگان معادل ۲۳۱۴ امتیاز).


مبلغ حق اولاد ۱۴۰۳ (تامین اجتماعی)

تعداد فرزندان                          ۱                      ۲                      ۳                      ۴

مبلغ حق اولاد (ریال)            ۷,۱۶۶,۱۸۴         ۱۴,۳۳۲,۳۶۸       ۲۱,۴۹۸,۵۵۲       ۲۸,۶۶۴,۷۳۶

 

آیا حق اولاد مشمول بیمه است؟

در بحث اقلام مشمول بیمه در قسمت مزایا، مزایای روزانه در اکثر کارگاه ها همچون حق مسکن، حق بن و خوار و بار، حق جذب، حق مسئولیت، حق سرپرستی، اضافه کاری و… همگی مشمول بیمه هستند و در مقابل، حق اولاد و حق ماموریت مشهورترین مزایای غیر مشمول در زمینه بیمه هستند. بنابراین حق اولاد مشمول بیمه نمی شود.

 

آیا به حق اولاد مالیات تعلق می گیرد؟

مزایایی مانند بن کارگری، بن مسکن، حق اولاد و… جز مزایای شاغل بودن است و ارتباطی با شغل ندارد ولی در بخشنامه مالیاتی اشاره ای به مشمول مالیات نشدن موارد مذکور وجود ندارد. با بررسی قوانین مالیات حقوق به این نتیجه می رسیم که حق اولاد و عائله مندی مشمول مالیات می شوند. در مقابل اما حق اولاد جزو موارد معاف از حق بیمه است و شامل بیمه نمی شود.

 

در صورت عدم پرداخت حق اولاد توسط کارفرما چه باید کرد؟

عدم-پرداخت-حق-اولاد.jpg

همان‌طور که پیشتر گفته شد، حق عائله مندی یا حق اولاد یکی از مزایای جانبی حقوق و دستمزد شاغلان مشمول قانون کار است. پرداخت حق اولاد بر عهده کارفرما است و باید هنگام پرداخت حقوق، برای کارمند واریز شود. این مبلغ هر سال بیشتر می شود و برابر با ۳ برابر حداقل مزد روزانه کارگر برای هر فرزند در ماه است. مطابق با تبصره ماده ۸۷ قانون تامین اجتماعی، در صورت بروز هرگونه اختلاف با کارفرما و عدم پرداخت حق اولاد توسط وی، می توانید به شورای مراجع حل اختلاف اداره کار رجوع کرده و مشکل را حل کنید.


نتیجه گیری

حق اولاد و عائله مندی به کارگران کمک می کند تا بتوانند بهتر از خانواده های خود حمایت کنند و به تامین معیشت آنها بپردازند. این حقوق باعث ایجاد انگیزه و رضایت شغلی در کارگران می شود. و باتوجه به این نکات، حق اولاد و عائله مندی از الزامات قانونی و اجتماعی است که باید به جد مورد توجه قرار گیرد و بهبود یابد.

سوالات متداول
  • مبلغ حق اولاد در سال 1403 چقدر است؟
    مبلغ حق اولاد سال 1403، 7,166,184 ریال درنظر گرفته شده است.
  • حق اولاد دختر تا چند سالگی تعلق می گیرد؟
    تا زمان تاهل
  • حق اولاد بازنشستگان چقدر است؟
    حق اولاد بازنشستگان تامین اجتماعی در سال جدید به 869،000 تومان افزایش پیدا کرده است.
  • آیا حق اولاد فقط به مردان تعلق می گیرد؟
    حق اولاد صرف نظر از جنسیت کارکنان، به فرزندان آن‌ها تعلق می گیرد، پس فقط به مردان تعلق نمی گیرد. همچنین اگر زن و مرد هر دو در یک مجموعه مشغول به کار باشند، هر کدام از آن ها به‌ تنهایی باید این حق را دریافت کنند و در این حالت، کارفرما نمی تواند به دلیل پرداخت این کمک ‌هزینه به یکی از آن ها، از پرداخت آن به نفر دوم اجتناب کند.
  • حق اولاد به فرزند سرباز چگونه است؟
    حق اولاد به فرزند سرباز تا زمان سرباز شدن تعلق می گیرد و اگر دانشجو باشند، حداکثر تا ۲۳ سالگی مشمول حق اولاد می شوند و بعد از ۲۳ سالگی به شرط ارائه گواهی اشتغال به تحصیل در دانشگاه از این حق بهره مند هستند.
  • در صورتی که فرزند کارگر فوت شود، حق اولاد تا چه زمانی به کارگر یا کارمند تعلق می گیرد؟
    تا زمان فوت فرزند
  • در صورتی که کارگر یا کارمند فوت کند، حق اولاد تا چه زمانی به همسر او تعلق می گیرد؟
    تا زمان رسیدن فرزند به سن هجده سال تمام یا اشتغال به کار این حق به همسر او تعلق می گیرد.
  • در صورتی که کارگر یا کارمند دارای فرزندی باشد که در اثر بیماری یا حادثه دچار معلولیت باشد، حق اولاد تا چه زمانی به او تعلق می گیرد؟
    تا زمانی که فرزند معلول باشد.
  • حق اولاد دختر چقدر است و تا کی ادامه دارد؟
    حق اولاد فرزند دختر قانون کار، برابر با حق اولاد فرزند پسر است و تا زمان تاهل او ادامه دارد. این درحالی است که حق اولاد برای فرزندان پسر تا 18 سالگی است. در مواردی خاص فرزندان پسر با ارائه مدارکی مانند ادامه تحصیل می توانند تا 25 سالگی نیز حق اولاد داشته باشند.
مقالات مرتبط بااین مقاله
دیدگاه کاربران نمایش پرطرفدارن ترین 0 دیدگاه ثبت شده است
افزودن دیدگاه جدید راجع به این مقاله ورود به حساب کاربری

لطفا وارد حساب کاربری خود شوید